Yhteystiedot

Pappila
Vihdin seurakunta
Niuhalanraitti 6c
03400 Vihti

Pikakysely

Aurinko

Kurkistus Lutherin perheen elämään

Share |

Maanantai 11.9.2017 klo 14:04 - Kaisa Hautio


Sekä Katharina että hänen tätinsä olivat luostarista karanneita nunnia. Tädin apu oli Lutherin suuressa perheessä varmasti tarpeen: Luthereille syntyi kuusi omaa lasta, joista yksi tosin kuoli vauvana, ja sen lisäksi heidän luonaan asui myös kuusi sukulaislasta. Perheen taloudellisen tilanteen kohentamiseksi Luther otti kotiinsa, entiseen luostariin, täysihoitoon opiskelijoita. Ruokapöydässä saattoi olla kerralla jopa 25 henkilöä eikä etukäteen välttämättä tiennyt, kuinka paljon väkeä pöydässä kulloinkin istuu.

Sekä Martti Luther että Katharina von Bora ja hänen tätinsä Lene olivat aikanaan menneet luostariin voidakseen omistaa koko elämänsä Jumalan palvelemiseen. Katolisen kirkon aikana uskottiin, että näin munkit ja nunnat voisivat tulla Jumalalle kelpaaviksi. Tavalliseen elämään kuuluvia tehtäviä pidettiin vähempiarvoisina. Luther näki kuitenkin asian toisin: perheen ja kodin hoitamiseen kuuluvat velvollisuudet olivat Jumalan palvelemista. Perheenisän ja -äidin tärkein tehtävä oli lasten kasvattaminen.

Näytelmässä Lenen vuorosanoina oli kiittää Jumalaa siitä, että hän oli saanut kodin Lutherin perheen luona ja hän sai edelleen palvella Jumalaa ja läheisiään arkisessa työssään. Ajatus jäi mieleeni pyörimään näytelmän jälkeen. Kuinka usein muistan ajatella välttämättömiä velvollisuuksia, kuten perheestä ja kodista huolehtimista – ja myös päivätyötä, josta saan palkkaa – Jumalan ja lähimmäisen palvelemisena? Miten erilaisen merkityksen saisikaan silloin loputon pyykkivuori (juuri aamulla sain pyykkikorin melkein tyhjäksi ja nyt se taas pursuilee), lapsen käsineparien etsiminen aamukiireessä (kun laatikko on täynnä mustia käsineitä, mutta kaikki erilaisia tai jos ovat samanlaisia, niin saman käden) tai iltapäivällä työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeinen päivällisen valmistaminen (Mitä ruokaa? Yäk, en syö!). Ehkä muistaisin useammin kiittää kaikesta hyvästä, mitä olen saanut elämääni.

Esitän itselleni arkihaasteen syksyyn: Opettele katsomaan asioita Lutherin silmin ja suhtautumaan välttämättömiin velvollisuuksiin ikävän pakon sijasta tärkeänä tehtävänä, toisen ihmisen ja Jumalan palvelemisena. Lähdetkö mukaan haasteeseen?

Kaisa Hautio
pyhäkoulunohjaaja
seurakuntalainen

Avainsanat: Perhe, koti, kiitos


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini