YLLÄTYS ODOTTAA

Share |

Torstai 5.4.2012 - Kari Tuovinen


Haudassa oli vain Jeesuksen ympärillä olleet käärinliinat, eikä niistä voinut päätellä, mitä oli tapahtunut.. Tyhjän haudan äärellä johdonmukaisin kysymyssarja oli: kuka oli vienyt Jeesuksen ruumiin, miksi ja minne? Tyhjä hauta ei kuitenkaan selittänyt tapahtumien kulkua, ei Pietarillekaan, joka oli juossut naisten tuoman uutisen takia haudalle tarkistaakseen asian omin silmin.

Matteuksen evankeliumissa kerrotaan Magdalan Marian ja ”toisen” Marian kohdanneen haudalla enkelin, joka ilmoitti Jeesuksen nousseen ylös kuolleista. Naiset riensivät kertomaan uutisen miehille. Matkallaan he kohtasivat itse elävän Jeesuksen. Johanneksen evankeliumi kertoo puolestaan Magdalan Marian kohdanneen Jeesuksen tyhjän haudan äärellä.  

Yhtä kaikki. Kun kaikki tuntui valuneen maahan, kun viimeisinkin toivo tuntui sammuneen horisontin taakse laskeneen auringon viimeisen valonsäteen tavoin. Yllättäen tapahtuikin  odottamaton käänne. Maria kohtasi Jeesuksen. Hän sai viestin kerrottavaksi, mutta kuka häntä uskoisi? ”Naisten puheita” – miesten pikainen tuomio oli siinä. Opetuslapset eivät uskoneet ennen kuin Emmaukseen kulkeneet opetuslapset riensivät kertomaan tavanneensa elävän Jeesuksen ja kunnes he itse kohtasivat Jeesuksen lukittujen ovien takana. Tuomas, joka ei halunnut uskoa toisten puheita, joutui tarkistamaan kantaansa kohdattuaan Jeesuksen. Tiberiaanjärven rannalla Pietari sai vastata kolme kertaa Jeesukselle tämän suoraan kysymykseen: Rakastatko sinä minua? Aiemmin hän oli yhtä monta kertaa kieltänyt tuntevansa mestariaan, kun asiaa oli sivuttu ylimmäisen papin pihalla. Nyt kaikkien hämmästykseksi Jeesus eli.

Tämä kaikki on kerrottu siksi, että me uskoisimme Jeesuksen olevan Kristus, Jumalan Poika ja että meillä, kun uskomme, olisi elämä hänen nimensä tähden. Elämä on voittanut, vaikka se odottaakin  lopullista puhkeamistaan kuin kuoriutumaton linnunpoika. Mekin saamme vakuuttua, kun elämä murtautuu esiin, elettävänä.

Opetuslapset joutuvat itse kokemaan, ettei ”koiraa ollut karvoihin katsominen”. Jeesuksen kohtaaminen todisti opetuslapsille: Kristus elää.

Opetuslasten todistuksen äärellä saatamme aavistaa, että suurta on vielä odotettavissa. Elämä tulee yllättämään meidät, kuten se yllätti opetuslapset.

Jeesus elää. Hän on noussut ylös kuolleista.

Iloista pääsiäistä.

Avainsanat: Pääsiäinen, tyhjä hauta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini